نماینده مقام معظم رهبری در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در آستانه ماه مبارک رمضان در نشست معرفتی با اعضای انجمنهای اسلامی دانشآموزان بیان داشتند:
جمله کلیدی و اساسی این است که این ماه رمضان که میشناسیم، تجلّیبخش نام کریم پروردگار متعال است. یعنی در واحد زمان، تجلّی وجود پرودگار، ماه مبارک رمضان است. یعنی لحظهلحظه این ماه، سرشار از وجود خداوند است.
خداوند متعال، ماه مبارک رمضان را به برکت وجود پیامبر اکرم (ص) به مسلمانان اعطاء کرده است. ملل و ادیان گذشته روزه داشتند، امّا ماه رمضان مختص مسلمانان است، و این به دلیل عظمت و شأن پیامبر اکرم (ص) در نزد خداوند متعال است.
ماه مبارک رمضانِ هرسال، هیچگاه تکرار نمیشود. هر مومن و مسلمانی باید از ماه رمضان حداکثر استفاده را داشته باشد؛ زیرا ماه مبارک رمضان سال بعد، مختص سال دیگر است. این تصور که اگر این ماه رمضان را استفاده نکردیم، ماه رمضان سال بعد هم داریم، تصویر باطلی است که شیطان در اذهان القاء میکند. ضمن اینکه معلوم هم نیست سال آینده زنده باشیم، یا این توفیق و سلامتی را داشته باشیم که ماه رمضان سال بعد را بهدرستی درک کنیم.
در هنگام اذان مغربِ اولین شب ماه رمضان، دعای چهلوچهارم صحیفه سجادیه را حتماً مطالعه کنید که دعایی مخصوص ورود به ماه مبارک رمضان است. امام سجاد (ع) به باب رمضانشناسی در این دعا پرداخته است.
ماه رمضان در این نظر، یک راه خاص و مستقیم به سمت رضایت پروردگار است. از بین تمامی راهها بهسوی خدا، راه ماه رمضان، کریمترین و بانعمتترین راه بهسوی خداوند است.
از نعمتهای خدا در ماه رمضان، نزول قرآن کریم است. میزبان این ضیافت، حضرت کریم خداوند متعال است. ضیافت این ماه هم به ترک است؛ ترک خوردن و آشامیدن در وهله اول و ترک گناه... .
یکی از بهترین اعمال این ماه هم تلاوت قرآن است؛ تا جایی که ثواب و اثر خواندن یک آیه قرآن در ماه رمضان برابر است با تلاوت و خواندن کل قرآن در ماههای دیگر.
ما در دعای این ماه میخوانیم که ما توانایی درک عظمت این ماه را نداریم و خداوند خودش باید درک عظمت این ماه را به بندگانش بدهد.
کیفیتبخشی و اعتلای نماز، یکی از اقدامات ما در ماه مبارک رمضان میباشد. نماز خود را میتوانیم در این ماه با برنامهریزی ارتقاء دهیم. از میان آداب نماز، امام سجاد (ع) به وقت ادای نماز بسیار تاکید میکنند؛ سجدههای طولانی هم در این ماه توصیه میشود.
از دیگر برنامههای ما در ماه رمضان، تقویت ارتباطات اجتماعی است. رسیدگی به ارتباطات و کیفیتبخشی به این رابطهها، اقدام دیگر ما در این ماه است. رابطه با نزدیکان و ارحام مهمتر است؛ خصوصاً پدر و مادر. معیار ویژه برای صله رحم، حل مشکلات و کمک به ارحام است؛ به همسایهها هم در این زمینه توصیه شده است.
رسیدگی اختصاصی به یتیمان، صله ارحام، حُسن خلق، آسان گرفتن به زیردستان و توجّه به نمازهای نافله، از مواردی است که در خطبه شعبانیه جهت ورود به ماه رمضان آمده است.
پاکسازی مالی از دیگر کارهایی است که باید در این ماه انجام بدهیم. اگر بدهی یا حقالناسی داریم، به گونهای آن را حل کنیم، یا اگر خمس و زکاتی به گردن داریم، ادا کنیم.
تمام اوقات خود در ماه مبارک رمضان را از توبه و استغفار پُر کنیم؛ برای این منظور، بر خواندن دعای ابوحمزه ثمالی مداومت داشته باشید و بدانید تضمین استجابت دعا، صلوات بر محمد و آل محمد است.